Automatiska offside beslut med VAR

Fotbollens framtid med offside och VAR verkar mer positiv då rutinerna håller på att ses över. Idag tar det för lång tid från det att ett mål görs till att det godkänns. Det kan ta upp mot 1 minut och 20 sekunder innan ett lag kan få fira ett mål. Detta skapar orytmiska matcher och det är tråkigt när spelare inte vågar fira ett mål innan det granskats.

Automatiskt VAR-system på offside

I och med att ett beslut för offside tar så lång tid med VAR så håller FIFA på att se över rutinerna och tar fram ett automatiska beslutsystem för offside. Systemet kan vara aktuellt redan till VM i Qatar 2022 påstår Arsene Wenger som är högste ansvarige tjänsteman på FIFA på avdelningen för fotbollens utveckling. Detta för att rädda utvecklingen inom fotbollen.

Snabbare beslut på offside

Idag när ett mål görs så granskas det i VAR av en VAR-domare som sedan kontaktar plandomaren för besked om det var offside eller inte. På VM i Qatar 2022 kommer plandomaren få automatiska besked via en signal direkt i headset vilket kommer leda till ett snabbare beslut om mål ska godkännas eller inte enligt FIFA. Detta är något som fotbollsälskare har efterfrågat sedan VAR introducerades.

Framtiden ljus för VAR

Att VAR är här för att stanna råder det inga tvivel om. Att systemet måste effektiviseras och att beslutsfattandet snabbas på har länge efterfrågats av spelare och även publiken. Det är naturligt för fotbollens utveckling att offside automatiseras för att få ett snabbare spel och mer rytm i matcherna. När första testerna för det nya systemet ska göras är ännu oklart.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *