Allsvenskan tillbaka med tajtare schema

För den fotbollsintresserade har de tre senaste månaderna präglats av osäkerhet, hopp, förtvivlan och framförallt – ingen fotboll. De europeiska ligorna har hanterat läget väldigt olika. Bundesliga valde visserligen att återuppta matcherna redan 15 maj, men länder som till exempel Frankrike valde att skjuta upp sin liga till hösten. De svenska supportrarna har däremot svävat i ovisshet om när de ska få se sina favoritlag på planen igen. Tills nu.

Åtta matcher på två dagar

Få svenska fotbollsfans har nog missat att Svenska Fotbollsförbundet, Riksidrottsförbundet, Svensk Elitfotboll (SEF) och Folkhälsomyndigheten har haft flera möten där de beslutade att allsvenskan skulle starta igen. Allsvenskan är tillbaka och startdatumet var den 14 juni. Den första omgången bestod av 5 matcher, men redan dagen efter spelades ytterligare 3 matcher. Som en konsekvens av den senarelagda allsvenska starten har lagen fått ett tajtare schema, där fler matcher spelas under en kortare tidsperiod.

Spelas utan publik

Den som vill se allsvensk fotboll behöver alltså inte vänta längre, då alla matcher sänds på TV. Däremot kan det dröja innan svenska supportrar får chansen att se matcherna på plats. Som en följd av Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer så är det nämligen så att klubbarna spelar utan publik. Klubbarna kommer alltså få klara sig utan stödet från sina supportrar ett tag till.

Viktigt för klubbarnas framtid

Trots att supportrarna får följa sina lag från distans kan beslutet vara direkt avgörande för flera klubbars framtid. Många klubbar har nämligen lidit svårt ekonomiskt av de uteblivna intäkter som den uppskjutna starten har inneburit. Även om de även fortsättningsvis får klara sig utan publikintäkter under en period framöver, så innebär starten viktiga inkomster till klubbarna i form av TV-intäkter. Man beräknar att ligan i och med starten ska få in 4,5 miljoner kronor i veckan enbart genom TV-avtalet.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

EM 2020 flyttat till 2021

I spåren av Coronaviruset (Covid-19) är det oundvikligt att även idrotten drabbas. Flera stora mästerskap var den närmsta tiden planerade men flera av dessa har, eller kommer att behöva, flyttas eller rent av ställas in. Ett mästerskap är ingen isolerad ö utan om ett ställs in eller flyttas ger detta en effekt på även andra turneringar och tävlingar.

Ligor och mästerskap med oviss framtid

Många har sett fram mot sommarens EM-turnering och att få följa Sveriges resa. Med goda chanser till avancemang är det givet att beslutet att EM är framflyttat till 2021 kom som en besvikelse. Även på hemmaplan gör Coronaviruset att fotbollssäsongen 20/21 kommer se annorlunda ut. Allsvenskan och dess premiär i april är ett säkert vårtecken men när den kommer dra igång är högst osäkert. Det kan bli så sent som fram till senare delen av sommaren.

En förändring på väg i svensk fotboll?

Fotbollssäsongen i Sverige spelas vår-höst, längre tillbaka spelades säsongen höst-vår. Flera spelare och ledare inom svensk fotboll, och framförallt i de högre divisionerna, har väckt frågan om att gå tillbaka till den tidigare varianten. Upplägget skulle vara god hjälp för de klubbar som är aktuella för spel i de stora turneringarna i Europa, till exempel Champions League och Europa League. I nuläget krockar matcherna med försäsongen i februari vilket ger svenska klubbar sämre chans att gå långt i turneringarna.

Fotbollen står still i Europa

Att ingen fotbollsliga i Europa har pågående spel är något helt unikt. Den turkiska ligan var igång längre än övriga Europas ligor men nu är även den avbruten. Flera ligor har inte hunnit starta och andra var mitt inne i ett avgörande. Klart är att ingen lämnas oberörd av det som pågår just nu. Självklart är idrotten en liten del i det som sker och kanske inte det största bekymret. Men, det går inte att komma från fotbollens betydelse för många människor. Inte enbart publik och fans som lever för sitt lag utan även spelare som nu blir arbetslösa. De absoluta toppstjärnorna har sin inkomst tryggad men det är långt ifrån alla som har det. Inte bara matcher utan även träningar påverkas och hur en säsong efter ett uppehåll som det här kommer se ut, det kan vi bara gissa. Fotbollen är på paus men det kommer så klart att bli spel igen, det kommer att bli turneringar och mästerskap, vi vet bara inte när. Men när det blir dags, då kommer varje minut att uppskattas av fans världen över.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Forskargrupp analyserar riskfaktorer inom professionell fotboll

Fotboll är världens största och mest utövade sport. Fifa, som är det internationella fotbollsförbundet uppskattar att över 200 miljoner människor i över 200 länder utöva sporten. Det är inte konstigt att det bedrivs en hel del idrottsforskningen i världens största sport. En forskargrupp har precis börjat analysera riskfaktorer inom professionell fotboll och kartlägga vad som är största risken att drabbas av som professionell fotbollsspelare.

Idrottsforskning har länge fokuserat på skador

Det har bedrivits forskning relativt länge inom fotboll. Stora mästerskap så EM slutspel betyder ofta många skador, Vad kan det bero på? Det finns många riskfaktorer med att spela fotboll och i en större turnering ökar risken för olika typer av muskelskador. Det spelas många matcher under kort tid och fotbollsspelare hinner inte alltid återhämta sig. Det finns flera studier som alla visa att muskulär trötthet kan finnas kvar så länge som 72 timmar efter en fotbollsmatch.

Tips på att förebygg fotbollsskador

Genom att läsa olika forskningsresultat hittar vi snabbt gemensamma nämnare för att undvika att dra på sig en fotbollsskada. Det är viktigt att vila efter träning eller match och att lyssna på kroppen. Lägg mycket tid på fysisk träning, ska man förebygga skador måste man vara vältränad. Lägg även tid på stretchning efter träning eller match, när musklerna får jobba så dra de ihop sig och det är därför viktigt att sträcka ut en muskel igen.

Fotboll ska vara roligt

Det är mycket att tänka på för att undvika skador. Det viktigast är dock att ha ett oerhört disciplinerad och bra attityd till den fysiska träningen i sporten. En vältränad kropp minimera skaderisken. Lär känna din egen kropp och när du är trött ska du vila. Känner du smärta så se till att söka hjälp direkt hos en medicinsk kunnig person. Allt för många ignorera kroppens signaler och när man väl söker hjälp är det ofta för sent och skadan kan vara permanent.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Lönsam investering i IFK Göteborg

IFK Göteborg är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar tack vare sin dominans i Sverige och utomlands under 80-90 talet. Den allsvenska fotbollsklubben som går under smeknamnet ”Blåvitt” har vunnit UEFA-cupen två gånger, år 1982 och 1987. Sedan klubbens grundades den 4 oktober år 1904 har klubben även vunnit Allsvenskan 18 gånger. Trots de tidigare framgångarna har det på senare år gått allt trögare.

Turbulenta år för IFK Göteborg

Det har varit ett par turbulenta år för IFK Göteborg då man har tvingats att sälja sitt klubbhus samt tvingats göra andra nerskärningar. Klubben har även sålt spelare i ett försök att rädda ekonomin. Trots det värvades den danska skyttekungen Lasse Vibe tillbaks till klubben år 2019. IFK Göteborg hade det kärvt ekonomiskt men värvningen har varit möjlig tack vare extern kapital som kommit från IFK GBG Transferintressenter AB samt sponsorn Serneke. Den totala summan landade på 9,25 miljoner kronor.

Privatpersoner bakom investeringarna

Blåvitt som IFK Göteborg kallas har många gånger blivit utsedd till ”folkets lag”. Laget är ett av de populäraste i Sverige. Det är med andra ord ingen förvåning att IFK GBG Transferintressenter AB skapades av privatpersoner och företag. Syftet har varit att kunna hjälpa klubben ur sin ekonomiska knipa och på lång sikt få tillbaka sina investerade pengar när klubben är på bena igen.

En lönsam investering

Under år 2019 har vinden vänt för IFK Göteborg som har lyft fram flera spelare från sin egna akademi och därmed kunnat spara in en hel del ekonomiskt. Klubben har gjort bättre än förväntat under 2019 men slutade ändå på en sjunde plats. Trots det kan IFK Göteborg nu betala tillbaka en större summa pengar till sina investerare, detta tack vare att spelare har blivit sålda under året.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

ÖFKs stora ekonomiska kris

Ett stort svart hål, så känns det med största säkerhet att vara ÖFK supporter idag. Ekonomin är i gungning och styrelseledamöterna avgår en efter en. I dagsläget är det inte många rätt i ÖSK´s prognoser och budget, klubben har fler poster som inte kommer att kunna räknas hem. Ordförande Bo Ottosson har vädjat till klubbens fans och invånarna i Jämtland – hjälp oss!

Hur hamnade ÖFK i sin ekonomiska kris?

Vad hände egentligen med fotbollslaget som slog underifrån, segrade i många matcher och gjorde så bra ifrån sig i Europa League? Det är allas fråga idag, idag när laget är i ekonomisk kris och saknar närmare tio miljoner kronor. Är svaret tränaren som försvann eller de dyra spelarna som inte köptes? Det är inte bara en anledning utan flera. Olika poster i den ekonomiska budgeten som inte går ihop i verkligheten, att driva ett allsvenskt fotbollslag är inte lätt.

Fler allsvenska klubbar med ekonomiska problem

Det finns fler allsvenska och fd allsvenska klubbar har eller har haft kraftiga ekonomiska kriser. Lagen är allt ifrån etablerade IFK Göteborg till Skånelaget Landskrona som har åkt ur allsvenskan och återkommit för att åka ur igen. Anledningarna till att ekonomin inte är balanserad är många, men de flesta vill hävda att det är satsningar på spelare och tränare som måste göras och investeringar i planer och utrustning som kommer med det allsvenska spelet. Allt detta utan garantier på framgång.

Kan man lära av kriserna?

Klart att man kan lära av kriserna och alla lagen bör lära sig och gärna tidigare än en konkurs. Det krävs kompetent folk i styrelser och på kontoren, att driva ett allsvenskt fotbollslag är i dagarna som att driva ett medelstort företag med investeringar, chanstagande, sponsorintäkter och personal. Spelarna går till jobbet varje dag och behöver ha en stadig arbetsgivare för att kunna prestera. På kontoret sitter ofta fd spelare för att de har god kännedom om klubben, kanske är det här en del av problemet ligger? Vi behöver mer kompetenta företagsledare inom idrotten för att idrotten skall fortsätta vara av hög internationell klass och samtidigt vara en attraktiv arbetsplats.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Tesfaldet Tekie kanske till IFK

tesfaldet tekie till ifkTesfaldet Tekie som fostrats i Lövgärdesklubben Marieholms BoiK ryktas till IFK Göteborg. Tekie som efter han lämnat Angeredsklubben spelat i bland annat Gunnilse IS, IFK Norrköping och Belgiska storklubben Gent har den senaste tiden som utlånad från Gent representerat IFK Östersund i Allsvenskan men är nu enligt rykten alltså på väg att skriva på för Göteborgskamraterna. I Östersund har Tekie spelat 12 allsvenska matcher 2019.

Tesfaldet – En talang

I vackra Göteborg, där alla inte heter Glenn som man så skämtsamt brukar säga. Så finns det i alla fall en man som inte heter Glenn utan Kennet Andersson. Den forne IFK Göteborg spelaren. Andersson är förvisso ursprungligen ifrån Eskilstuna men det hindrade honom inte att ta med IFK Göteborg till två SM-guld. Efter sin 11 åriga karriär som fotbollsproffs idag arbetar Kennet Andersson idag som sportchef.

Från Proffs till Värvare

Den forne landslags spelare som sedan länge lagt skorna på hyllan har en speciellt plats i hjärtat för IFK Göteborg. Och nu ryktas det att han vill värva Östersund stjärnan Aiesh till klubben. Aiesh säger sig vara mycket smickrad över att en sådan fin klubb tittar åt hans håll. Sportchefen och före detta landslagsspelare själv väljer att varken kommentera eller dementera.

Aiesh är smickrad

Sverige som fotbolls nation bär sin stora stolhet ifrån VM 94 där Kennet Andersson var en av målskyttarna. En person och ikon som aldrig går ut tiden. Att han idag arbetar som sportchef på hemmaplan med en proffskarriär i bagagen intresserar många. Aiesh är smickrad över att Andersson tittat åt hans håll. Med all rätt. Men än är inget klart.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Andreas Granqvist missar både matchen mot Malta och Spanien

Andreas Granqvist missar både matchen mot Malta och Spanien

Andreas ”Granen” Granqvist fick hela Sverige att göra stående ovationer när han tillsammans med resterande landslag tog Sverige till kvartsfinal i fotbolls-VM 2018. Nu kommer han med stor sannolikhet missa såväl kvalmatchen mot Spanien som mot Malta i EM-kvalet inför mästerskapet nästa år. Anledningen till det är att han dras med en skada.

Magskada kan hindra Granqvist

andreas granqvist skadaUnder en tid har Andreas Granqvist dragits med en magskada, men han uppger att det går åt rätt håll. Trots det kommer han förmodligen missa kvalmatchen mot Malta den sjunde juni. Det har bidragit till att fler och fler fruktar att ”Granen” inte heller kan spela mot Spanien den tionde juni. Granqvist, som är landslagskapten, säger att han fortfarande hoppas på att kunna delta i matchen mot Spanien.

Spanien kan bli en tuff match

Matchen mot Spanien den tionde juni kan bli en tuff sådan. Trots mediokra insatser i VM under 2018 är Spanien ett landslag som brukar kunna göra bra ifrån sig. Därför är det inte heller ett lag som man gärna spelar mot om en magskada fortfarande kan ge känningar. Det här är också något som gör att Andreas Granqvist medger att han kanske inte kan spela den matchen heller.

Träna och hoppas

Det enda vi kan göra just nu är att hoppas på att ”Granen” blir bättre, och det snabbt. Under tiden tränar han på egen hand, men hoppas snart kunna träna mer med hela landslaget igen. Han tycks i alla fall vara på bättringsvägen. Vem som hoppar in för Andreas Granqvist om han uteblir i matcherna mot Malta och Spanien återstår att se.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Världens bäst betalda fotbollsspelare

Att fotbollsspelare kan tjäna väldigt mycket pengar är ingen nyhet, men trots det kan siffrorna chocka de flesta. Världens högst betalda spelare just nu är argentinaren Lionel Messi som drog hem hela 130 miljoner euro, eller omkring 1,36 miljarder i svenska kronor. Cristiano Ronaldo och Neymar ligger tvåa och trea på listan.

Stor skillnad mellan kvinnor och män

Bland damerna är lönerna mycket lägre. Den bäst betalda kvinnliga spelaren, Ada Hegerberg, tjänar 325 gånger mindre än vad Lionel Messi gör. Ada spelar för den franska klubben Lyon och tjänar 400 000 euro, eller drygt 4,18 miljoner i svenska kronor. Även den näst- och tredje bäst betalda kvinnan, Amandine Henry och Wendie Renard, spelar för Lyon. Svensk-brasilianska Marta ligger på femte plats bland damerna.

Fotbollsspelare tjänar pengar på olika sätt

En sak som inte många tänker på är att fotbollsspelare ofta ha flera inkomstkällor än bara sin sport. Många gör till exempel reklam för kläder eller skor. Bidrag från sponsorer är också en mycket stor del av spelarnas inkomster. Till exempel så har den näst högst betalda spelaren Cristiano Ronaldo en betydligt lägre bruttolön än ettan Lionel Messi, men däremot tjänar han mycket mer från andra källor.

Det finns mycket pengar inom fotboll

Fotboll är världens mest populära sporter och de spelare som når den absoluta toppen tjänar enorma summor pengar. Det är dock stora skillnader mellan män och kvinnor. Manliga spelare kan tjäna flera hundra gånger så mycket som sina kvinnliga motsvarigheter. Även manliga tränare drar hem löner på hundratals miljoner svenska kronor. Högst upp på listan ligger Atletico Madrids tränare Diego Simeone som tjänar 41,2 miljoner euro, 103 gånger mer än den högst betalda kvinnliga spelaren.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Oriflame V.S Fifa

En spännande fotbollsnyhet som knyter an till ekonomivärlden är den om att kosmetikaföretaget Oriflame nu utreds av ryska konkurrensmyndigheter för att ha ”missbrukat FIFA:s varumärke” under sommarens fotbolls-VM. Historiskt har bolag som verkar på den östeuropeiska och ryska marknaden varit noga med att upprätthålla en viss affärsetisk standard, men denna gång verkar Oriflames ledning valt en annan väg.

Oriflame bekräftar att de använt Fifas varumärke felaktigt

Oriflame är som bekant ett börsbolag på Stockholm Nasdaq OMX, vilket innebär att särskilt skarpa krav ligger på bolagen i hur de agerar. Misstänkt manipulation och missbruk utreds i regel mycket noggrant av tillsynsmyndigheterna och att det nu handlar om något så välkänt som Fifa’s varumärke gör att bolagsanalytikerna drar öronen åt sig. Vad är det som händer på Oriflame? Själva bekräftar de nu historien i intervjuer.

Fifa och fotbolls-VM som marknadsföringsplattform

Att Oriflame lockas av fotbolls-VM är föga förvånande. Bolaget är stora i just Östeuropa och har en lång rad butiker och system med dotterbolag och delägda partnerföretag som kanaliserar och saluför Oriflames produkter i regionen. När världens största evenemang skulle gå av stapeln just i Ryssland förstår man att man ville kapitalisera på Fifa’s varumärke en del, men det kräver licens.

Varför göra något så uppenbart fel?

Harvold Svendsen, ekonomijournalist på norska Affärsavisen, skriver i en kommentar att det kan verka dumdristigt av lilla Oriflame att gå emot stora Fifa, men att man i grund och botten inte hade något val. Alternativet att inte vara med och försöka dra nytta av årtiondets största evenemang i Ryssland var än värre. Oriflame var enkelt tvungna att använda Fifas logga, trots slakt av börskursen och brottsutredning i flera länder.

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar

Roliga fotbollsövningar för barn

Fotboll är en mycket populär sport, såväl bland vuxna som barn. Det är också ett bra sätt att aktivera ditt barn, då det både tränar upp kondition och styrka. Dessutom får barnet umgås med andra fotbollsspelare och öva upp sin förmåga att samarbeta i lag. Förutom att träna med laget kan det vara kul att göra enstaka fotbollsövningar.fotbollsövningar med barn

Fotbollsövningar du kan göra med barnen

Fotbollsövningar finns det gott om och det enda du behöver är för det mesta en boll och en öppen yta, gärna en gräsmatta. Fundera på vad du och ditt barn vill öva på och hitta sedan övningar som passar det momentet. Du kan till exempel göra en passningsövning där du och barnet sparkar bollen till varandra från olika avstånd. Genom att skifta positioner övar ni även precision med bollen.

Bollkontroll och nickar

I fotboll är det viktigt att ha bra kontroll på bollen, så att öva bollkontroll är en självklarhet. En övning är att ”sula bollen”, vilket innebär att man drar bollen framåt eller bakåt med fotsulan. Övningen kan anpassas efter olika nivåer beroende på hur erfaret barnet är. Du kan också plocka upp bollen och träna nickar genom att försiktigt kasta bollen som barnet sedan försöker träffa med pannan.

Allsidig övning ger resultat

Oavsett om ditt barn tycker om att spela fotboll eller är aktivt inom någon annan sport gäller samma sak för ett bra resultat: allsidig träning. För att bli duktig krävs ofta att hela kroppen tränas samt att olika moment inom sporten kan hanteras så bra som möjligt. I första hand ska dock övningarna vara roliga för barnet, något du inte bör glömma!

Publicerat i Nyheter | Lämna en kommentar