Allsvenskan tillbaka med tajtare schema

För den fotbollsintresserade har de tre senaste månaderna präglats av osäkerhet, hopp, förtvivlan och framförallt – ingen fotboll. De europeiska ligorna har hanterat läget väldigt olika. Bundesliga valde visserligen att återuppta matcherna redan 15 maj, men länder som till exempel Frankrike valde att skjuta upp sin liga till hösten. De svenska supportrarna har däremot svävat i ovisshet om när de ska få se sina favoritlag på planen igen. Tills nu.

Åtta matcher på två dagar

Få svenska fotbollsfans har nog missat att Svenska Fotbollsförbundet, Riksidrottsförbundet, Svensk Elitfotboll (SEF) och Folkhälsomyndigheten har haft flera möten där de beslutade att allsvenskan skulle starta igen. Allsvenskan är tillbaka och startdatumet var den 14 juni. Den första omgången bestod av 5 matcher, men redan dagen efter spelades ytterligare 3 matcher. Som en konsekvens av den senarelagda allsvenska starten har lagen fått ett tajtare schema, där fler matcher spelas under en kortare tidsperiod.

Spelas utan publik

Den som vill se allsvensk fotboll behöver alltså inte vänta längre, då alla matcher sänds på TV. Däremot kan det dröja innan svenska supportrar får chansen att se matcherna på plats. Som en följd av Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer så är det nämligen så att klubbarna spelar utan publik. Klubbarna kommer alltså få klara sig utan stödet från sina supportrar ett tag till.

Viktigt för klubbarnas framtid

Trots att supportrarna får följa sina lag från distans kan beslutet vara direkt avgörande för flera klubbars framtid. Många klubbar har nämligen lidit svårt ekonomiskt av de uteblivna intäkter som den uppskjutna starten har inneburit. Även om de även fortsättningsvis får klara sig utan publikintäkter under en period framöver, så innebär starten viktiga inkomster till klubbarna i form av TV-intäkter. Man beräknar att ligan i och med starten ska få in 4,5 miljoner kronor i veckan enbart genom TV-avtalet.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *