EM 2020 flyttat till 2021

I spåren av Coronaviruset (Covid-19) är det oundvikligt att även idrotten drabbas. Flera stora mästerskap var den närmsta tiden planerade men flera av dessa har, eller kommer att behöva, flyttas eller rent av ställas in. Ett mästerskap är ingen isolerad ö utan om ett ställs in eller flyttas ger detta en effekt på även andra turneringar och tävlingar.

Ligor och mästerskap med oviss framtid

Många har sett fram mot sommarens EM-turnering och att få följa Sveriges resa. Med goda chanser till avancemang är det givet att beslutet att EM är framflyttat till 2021 kom som en besvikelse. Även på hemmaplan gör Coronaviruset att fotbollssäsongen 20/21 kommer se annorlunda ut. Allsvenskan och dess premiär i april är ett säkert vårtecken men när den kommer dra igång är högst osäkert. Det kan bli så sent som fram till senare delen av sommaren.

En förändring på väg i svensk fotboll?

Fotbollssäsongen i Sverige spelas vår-höst, längre tillbaka spelades säsongen höst-vår. Flera spelare och ledare inom svensk fotboll, och framförallt i de högre divisionerna, har väckt frågan om att gå tillbaka till den tidigare varianten. Upplägget skulle vara god hjälp för de klubbar som är aktuella för spel i de stora turneringarna i Europa, till exempel Champions League och Europa League. I nuläget krockar matcherna med försäsongen i februari vilket ger svenska klubbar sämre chans att gå långt i turneringarna.

Fotbollen står still i Europa

Att ingen fotbollsliga i Europa har pågående spel är något helt unikt. Den turkiska ligan var igång längre än övriga Europas ligor men nu är även den avbruten. Flera ligor har inte hunnit starta och andra var mitt inne i ett avgörande. Klart är att ingen lämnas oberörd av det som pågår just nu. Självklart är idrotten en liten del i det som sker och kanske inte det största bekymret. Men, det går inte att komma från fotbollens betydelse för många människor. Inte enbart publik och fans som lever för sitt lag utan även spelare som nu blir arbetslösa. De absoluta toppstjärnorna har sin inkomst tryggad men det är långt ifrån alla som har det. Inte bara matcher utan även träningar påverkas och hur en säsong efter ett uppehåll som det här kommer se ut, det kan vi bara gissa. Fotbollen är på paus men det kommer så klart att bli spel igen, det kommer att bli turneringar och mästerskap, vi vet bara inte när. Men när det blir dags, då kommer varje minut att uppskattas av fans världen över.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *