Världens bäst betalda fotbollsspelare

Att fotbollsspelare kan tjäna väldigt mycket pengar är ingen nyhet, men trots det kan siffrorna chocka de flesta. Världens högst betalda spelare just nu är argentinaren Lionel Messi som drog hem hela 130 miljoner euro, eller omkring 1,36 miljarder i svenska kronor. Cristiano Ronaldo och Neymar ligger tvåa och trea på listan.

Stor skillnad mellan kvinnor och män

Bland damerna är lönerna mycket lägre. Den bäst betalda kvinnliga spelaren, Ada Hegerberg, tjänar 325 gånger mindre än vad Lionel Messi gör. Ada spelar för den franska klubben Lyon och tjänar 400 000 euro, eller drygt 4,18 miljoner i svenska kronor. Även den näst- och tredje bäst betalda kvinnan, Amandine Henry och Wendie Renard, spelar för Lyon. Svensk-brasilianska Marta ligger på femte plats bland damerna.

Fotbollsspelare tjänar pengar på olika sätt

En sak som inte många tänker på är att fotbollsspelare ofta ha flera inkomstkällor än bara sin sport. Många gör till exempel reklam för kläder eller skor. Bidrag från sponsorer är också en mycket stor del av spelarnas inkomster. Till exempel så har den näst högst betalda spelaren Cristiano Ronaldo en betydligt lägre bruttolön än ettan Lionel Messi, men däremot tjänar han mycket mer från andra källor.

Det finns mycket pengar inom fotboll

Fotboll är världens mest populära sporter och de spelare som når den absoluta toppen tjänar enorma summor pengar. Det är dock stora skillnader mellan män och kvinnor. Manliga spelare kan tjäna flera hundra gånger så mycket som sina kvinnliga motsvarigheter. Även manliga tränare drar hem löner på hundratals miljoner svenska kronor. Högst upp på listan ligger Atletico Madrids tränare Diego Simeone som tjänar 41,2 miljoner euro, 103 gånger mer än den högst betalda kvinnliga spelaren.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *