Lönsam investering i IFK Göteborg

IFK Göteborg är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsklubbar tack vare sin dominans i Sverige och utomlands under 80-90 talet. Den allsvenska fotbollsklubben som går under smeknamnet ”Blåvitt” har vunnit UEFA-cupen två gånger, år 1982 och 1987. Sedan klubbens grundades den 4 oktober år 1904 har klubben även vunnit Allsvenskan 18 gånger. Trots de tidigare framgångarna har det på senare år gått allt trögare.

Turbulenta år för IFK Göteborg

Det har varit ett par turbulenta år för IFK Göteborg då man har tvingats att sälja sitt klubbhus samt tvingats göra andra nerskärningar. Klubben har även sålt spelare i ett försök att rädda ekonomin. Trots det värvades den danska skyttekungen Lasse Vibe tillbaks till klubben år 2019. IFK Göteborg hade det kärvt ekonomiskt men värvningen har varit möjlig tack vare extern kapital som kommit från IFK GBG Transferintressenter AB samt sponsorn Serneke. Den totala summan landade på 9,25 miljoner kronor.

Privatpersoner bakom investeringarna

Blåvitt som IFK Göteborg kallas har många gånger blivit utsedd till ”folkets lag”. Laget är ett av de populäraste i Sverige. Det är med andra ord ingen förvåning att IFK GBG Transferintressenter AB skapades av privatpersoner och företag. Syftet har varit att kunna hjälpa klubben ur sin ekonomiska knipa och på lång sikt få tillbaka sina investerade pengar när klubben är på bena igen.

En lönsam investering

Under år 2019 har vinden vänt för IFK Göteborg som har lyft fram flera spelare från sin egna akademi och därmed kunnat spara in en hel del ekonomiskt. Klubben har gjort bättre än förväntat under 2019 men slutade ändå på en sjunde plats. Trots det kan IFK Göteborg nu betala tillbaka en större summa pengar till sina investerare, detta tack vare att spelare har blivit sålda under året.

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *